Världens 30 vackraste låtar: 10-1

10. Radiohead – Exit Music (For A Film)



Skriven till eftertexterna av Romeo & Julia-filmen från 1996, baserad på ett av Chopins pianostycken. Om att fly från allt det onda. Oslagbar stämning kring hela låten, bara att lyssna och njuta.



9. Radiohead – Creep



Dubbelt upp för Radiohead, alltså! Den här låten har det deppats sönder till världen över hur många gånger som helst, och det finns det en anledning till. Det är ärligt, det är ångestfyllt, det är Creep.

"Whatever makes you happy, whatever you want.
You're so fucking special. I wish I was special".



8. Lars Winnerbäck – Tidvis



Kanske Winnerbäcks mest underskattade, och utan tvekan allra vackraste låt. Hur han sätter ord på allt vardagligt som inte är detsamma sedan den han älskat lämnat honom, gått vidare och funnit en ny är bara så extremt känslosamt och äkta. Rak och ljuvlig poesi när den är som bäst.



7. Thåström – Fanfanfan



Min depp-2009-låt #1. Att göra en akustisk pianoversion av den här låten är nog det bästa beslutet Thåström någonsin tagit. Otroligt känslofyllt rätt igenom.



6. Håkan Hellström – Kärlek Är ett Brev Skickat Tusen Gånger



Tre väldigt raka och deprimerande svenska låtar på rad, och två till som följer! Om "Nu kan du få mig så lätt" är inofficiell "theme song" för alla olyckligt förälskade tonåringar borde det här vara en inofficiell "theme song" för alla dumpade tonåringar - eller kanske för folk i alla åldrar. Texten, arrangemanget, känslan - allt är helt enkelt fulländat.



5. [ingenting] – Bergochdalbanan



Min depp-2010-låt #1. En slags bekännelse från en trasig person. Bland det mest genialiska som skrivits inom svensk musik under de senaste åren, nästan FÖR känslosamt för att ens kunna tas in. "Jag har stannat hemma ända sen du drog, utan dig rasar min värld ihop". Pianospelet är så enkelt att jag nästan undrar om det är lagligt, och ändå gör det nästan hela låten.



4. Kent – Gravitation



När jag hörde den här låten för ett par år sedan satte jag den på repeat direkt och måste ha lyssnat minst 50 gånger bara första kvällen (den mest spelade låten på min iPod med extrem marginal). Efter den dagen har det nästan inte gått en enda dag utan att jag lyssnat på Kent, och det var här det började.

Berättelsen om ett våldsamt förhållande. Det är så skört, det är så unikt. Den här låten borde helgonförklaras.



3. Broder Daniel – No Time For Us (Acoustic)



Vad finns det ens att säga om den här låten? Henrik levererar känslor som ingen annan, då behövs det inte krångligare eller mer märkvärdiga texter än så här. Det räcker med att säga EXAKT det man känner, exakt det som är viktigt, exakt det som berör.



2. Jeff Buckley – I Know It's Over



Ännu en låt på temat "förlorad förälskelse". Jeff Buckley är en av de mest underskattade sångaren genom tiderna med sin helt sjukt egna röst, sitt otroligt breda register och sin förmåga att göra varje låt till sin alldeles egna. Den här The Smiths-covern visar verkligen hans otroliga talang.

Låten är så träffsäker och unikt uppbyggd. Texten gör mig stum än idag. Jeffs gitarrspel är genialiskt. Varje gång jag hör den här låten upphör allt. Inget annat behövs. Det är som att sorgen i den här låten är det enda som någonsin existerat.



1. Simon & Garfunkel – Bridge Over Troubled Water



Förvånansvärt hoppfull låt som avslutning! Den här låten har varit min absoluta favoritlåt alla kategorier sedan min mor spelade upp den för mig när jag var... 7-8 år? Någonting i den stilen. Den visar hur briljant Paul är som låtskrivare, hur briljant Larry är som pianist och kanske framförallt hur briljant Art är som sångare.

En låt om att ställa upp för sin närmaste, att ta smällarna och hålla orken uppe när den andra inte klarar av det. Budskapet är så vackert, melodin är så vacker, allt är så vackert. Allt är precis där det ska vara och har varit det i över 40 år. Tidlös låt.

Världens 30 vackraste låtar: 20-11

20. Kent – 747



Ett av Kents många mästerverk. Textraden "och när paniken bryter ut ler du svagt och viskar till mig; du är värd att dö för" ger mig rysningar varje gång.



19. Johnossi – Summerbreeze

En låt som är fylld av det alla hopplöst förälskade och ständigt förvirrade människor känner, och om att man kanske inte ska hoppas alltför mycket trots allt. Deprimerande? Ja.



18. Kent – Cowboys



En av Kents mer okända låtar, men fortfarande en av deras absolut finaste. Musiken är så drömsk, stillsam och unik, och vet inte hur mycket man kan tjata om hur underbara texter Jocke skriver - men fy fan vad underbar texten är.



17. Markus Krunegård – Samma nätter väntar alla



Måste erkänna att det här är den enda låten med Krunegård jag faktiskt fastnat för, men då är jag å andra sidan verkligen tokfast. Bland det ärligaste som skrivits i svensk musik de senaste åren, fångar verkligen de mörkaste av nätter och tankar.



16. Glen Hansard – Falling Slowly



Kanske en av världens gulligaste låtar. Kärlek vid första ögonkastet och viljan att offra allt för någon ÄR vackert, och lägger man till en av mina absoluta favorit-singer/songwriters blir ju resultatet helt okej.



15. Håkan Hellström – Jag vet vilken dy hon varit i


En låt som fortfarande växer varje gång jag hör den. Hade studioversionen varit en lika fantastisk och avskalad pianoversion som när han gör den live hade den förmodligen tagit sig ytterligare någon placering högre, med tanke på hur otrolig texten och musiken faktiskt är. Saknad, sentimentalitet och någon slags vemodig lyckönskning allt-i-ett. Älskade Håkan.



14. Arvo Pärt – Für Alina



När jag skulle skriva den här listan försökte jag verkligen bestämma mig för att inte ta med några instrumentala låtar (eftersom jag tänkt göra en separat lista för dem), men jag kunde verkligen inte låta bli med just Für Alina. Varje gång jag spelar den själv sitter jag kvar vid pianot länge medan sista tonerna klingar ut och förstummas över hur så få toner kan säga så mycket. Att Pärt inte gav ut någon musik på många år, och sen kom detta - en handfull toner, noga utvalda, som säger allt. Perfektion.



13. Håkan Hellström – Nu Kan Du Få Mig Så Lätt



En inofficiell "theme song" för alla olyckligt förälskade tonåringar och en av de bästa svenska låtarna någonsin. Finns nog ingen låt jag har så många minnen anknutna till. Har jag sagt "älskade Håkan"? Jag menar det verkligen.



12. The Tallest Man On Earth – Like The Wheel



The tallest man on earth har den unika förmåga att stoppa tiden med sin musik, göra varje ord värdefullt och få resten att kännas oviktigt. Och den här låten är det perfekta exemplet på den förmågan. Helt fantastisk låt.



11. Mindy Smith – One Moment More



När jag skrev exakt en sån här lista för sisådär fem år sedan låg den här låten på andra plats. Faktum är att alla låtar som ligger högre än den här just nu (förutom ettan då, som är densamma som för fem år sedan) är låtar jag upptäckt under de senaste fem åren. Mindys vackra ord till sin döda mor har aldrig lämnat mig oberörd, och lär knappast göra det någon gång heller.

Världens 30 vackraste låtar: 30-21

Kände för att göra en helt otroligt subjektiv lista över de 30 vackraste låtarna. Kommer självklart glömma någon och bli missnöjd, men gör ett godhjärtat försök iaf!



30. Kent – Stanna hos mig



Få låtar fångar ångesten i separationer som "Stanna hos mig". Innehåller flera av Jockes finaste textrader, t.ex "som ett tårögt barn har du gjort mig svag, det enda som gjorde mig till jag". Hade den varit akustisk hade den klättrat ett par platser till!



29. Håkan Hellström – Det Är Så Jag Säger Det



Älskar hur skör Håkans röst är på just den här låten. "Världen förtjänar inte dig". Gör sig dock (som de flesta av Håkans låtar) allra bäst live: http://www.youtube.com/watch?v=1WnixZy972o



28. Anna Von Hausswolff – Track Of Time



Minns hur trollbunden jag blev första gången jag hörde Anna. Akustiska liveversionen lyfter den här låten till en helt annan nivå, därför leder länken dit istället.



27. Tom Waits – On The Nickel


En liten vaggvisa från min vackra Tom. Stråkarna och texten är verkligen to die for.



26. Damien Rice – Accidental Babies


En sådan där låt som säger allt det alla tänker när ett förhållande är över, men som ingen riktigt lyckats få ner i ord. Ingen utom Damien, det vill säga.



25. Tom Waits – Christmas Card From A Hooker In Minneapolis



Även om den inte når hela vägen på "världens vackraste låtar" så är den definitivt en av världens bästa, och fortfarande fruktansvärt fin. Tom är i absolut världsklass när det gäller att skriva låtar som är hela berättelser och fångar så många känslor och tankar på samma gång.



24. Bo Kaspers Orkester – Dansa på min grav



Är inget Bo Kaspers-fan i vanliga fall, men här har de verkligen skapat något helt unikt, deprimerande och underbart.


23. [ingenting] – Låt floden komma



En låt om att ha släppt allt - alla löften, allt hopp, all framtid. Det är mörkt, det är vackert, det är precis som det ska.



22. Iron And Wine – Such Great Heights



Otroligt stillsam och harmonisk cover där texten verkligen lyfts fram av det simpla arrangemanget. En av de mest optimala låtarna när man bara vill drömma sig bort, bli lite sentimental och unna sig att sakna eller hoppas ett tag.


21. Kent – Klåparen



En låt om flykten från sig själv, från sin ungdom, från allt. Refrängerna är bland de mest genialiska Kent skrivit, vilket inte säger lite. Perfekt mitt-i-natten-låt.



Fortsätter med listan framöver! :)

If you're lost, let me know

Haha åh, lyssnade på en av mina gamla låtar för första gången på jättelänge idag. Jag skrev och spelade in den för över tre år sen, så ha överseende. Var tvungen att göra en stressinspelning dessutom, så min sång är inte direkt, eh, optimal :'D







Liten kille sjöng 2008

If you are so very good looking, why do you sleep alone tonight?

Kul liv - mobilen är död, jag är pank, skolan kommer suga, jag har ingen inspiration, Gävle gör mig deprimerad, nollningen gör mig stressad, mitt PA gör mig stressad, jag är konstant trött och hungrig, jag har inte övat piano på evigheter, jag får aldrig jobb, vintertankarna är redan här och allt det är bara början. Dags att varva ner med Tallest man on earth innan det är dags för min numera traditionella genomlyssning av I Know It's OverFanfanfanBergochdalbananJag vet vilken dy hon varit i. Allt är som det ska vara, med andra ord. Mycket nöje.



You're the yellow bird that I've been waiting for

Första skoldagen avklarad. Det var ju inte särskilt svårt. Nu är det bara att tenta och se glad ut så jag får ännu mer håltimmar, övningstid, Friskistid, sovtid osv. Blev inte mycket sömn inatt. Gav upp runt halv 3-snåret och har nog aldrig varit så hungrig i mitt liv, började nästan hallucinera och skaka när jag skulle hälla upp lite livräddande yoghurt.

Sen kom alla asmysiga tankar som alltid dyker upp när jag är vaken för länge, transporteras direkt 1,5 år tillbaka och börjar umgås med Thåström, Broder Daniel, [ingenting] och Kent innan jag ens vet ordet av. Älskar hur man, nästan två år senare, helt plötsligt kan känna allt man kände under vintern 2009-2010 och borde släppt för länge sedan. Eller så älskar jag det inte alls. Ni får klura ett tag.

Nåväl, nattens sömnbrist är en skitbra anledning till att sova ihjäl sig just nu, så det är väl det jag ska ta tag i. Redan skoltrött, även om det var soft att återse några härliga jazzansikten och spela lite Black Jack igen. 

294 dagar kvar till studenten.



Bright Eyes – Poison Oak

The end of paralysis
I was a statuette
Now I'm drunk as hell on a piano bench
And when I press the keys
It all gets reversed
The sound of loneliness makes me happier


The sun came up with no conclusion



Schema. Fuck yeah!

Gråt inte älskling, det gör så ont att se dig så här

Ett färdigtittande av The Prestige, ett gympass, två timmars jongleringsövning, två mackor med jordnötssmör och ett stadsbesök senare blev det kväll idag igen. Jävlar i min låda. Nu kikas det på Kill Bill Vol.1 (fan vilket filmryck jag gör sista dagarna på sommarlovet, nedrans 20-årskris).

Imorgon släpps schemat. Ba dör lite. Kanske kör en allra sista vända på stan som gatumusikant. Tänk att ett sånt skitjobb kunde leda till en ny dator och en ny ekonomi för någon som inte ens kan sjunga, vilken fest. Borde göra fler grejer jag inte kan för pengar. Är det någon som behöver en skräddare är det bara att höra av sig. 100 spänn timmen inkl. moms.

Hur säger man hejdå på bästa sätt i ett blogginlägg? Med en jättegammal bild. Hejdå.



Jag är pojken i glasögon hon var kär i en gång

Måndagen slut. Bara tisdag och onsdag kvar. Sedan är det åter till alla rutiner, till klassen, till stress och helvete dag ut och dag in. Jag har så jävla mycket jag tycker att jag måste hinna med redan nu, så jag vågar inte ens tänka på hur det kommer se ut när jag dessutom kommer att behöva vara i skolan hela dagarna. Fäktning, gym och eventuellt jobb utöver alla lektioner, allt plugg och allt konsertplanerande - marvellous.

Slapp dag idag, kollat på Léon och Irréversible och ska snart dra igång The Prestige. Har hunnit med ett spinpass på Friskis iaf, så HELT lat har jag inte varit, men har haft rätt slut på energi. Tror det är skolopeppen som tar över mitt arma sinne. Borde lära mig att jonglera och gå ner i spagat också. Helst samtidigt. Fan vad nice.



Bland molnen finns det hopp, men på jorden står min kropp

Urkult är över för i år. Årets fyra bästa dagar är bortblåsta och jag sitter redan och längtar till nästa år. Vi har redan börjat planera. Vi har redan börjat drömma. Åh, mina underbar vänner, mina underbara hippies, all underbar musik, den underbara stämningen, all underbar mat, all glädje, kärlek, värme, massage, alla kramar och all extas.

En helt nykter festival för min del gjorde det till en otroligt äkta upplevelse. Måste tillbaka. Nu.













URFUCKINGKULT

VA? URKULT IMORGON? JA! SES PÅ SÖNDAG BITCHES!



Där låghusen slutade och skogarna tog vid

Tisdag, onsdag. Sen är det fanimig torsdag. Åh. Torsdag. Årets bästa torsdag. Årets Urkult-torsdag.

Idag var det upp kl 8 och direkt till gymmet, sedan hem och göra sig i ordning och dra iväg till Uppsala för lite musikantande. Stod någon timme, gick rätt hyfsat, men kände ändå för att ta ett tidigare tåg hem. Köpte mat åt en uteliggare innan jag åkte hem, han log så sött och tackade så mycket, åh! :D

Väl hemma slängde jag i mig lite middag och drog sedan vidare till Mingel för att möta upp Jesper, Gustaf, Pauline, Ville och Patrik och prata Urkult. Ooohja, peppen flödar.

Nu har jag bakat egna proteinbars! Så helvetes dyrt att köpa och hålla på, så nu jävlar. Jordnötssmör, havregryn, mjölk, kakao, honung, sötningsmedel och såklart proteinpulver. Fuck yeah.

RSS 2.0